Reli Turska

TOYOTA ФИНАНС

Za TOYOTA GAZOO Racing počinje turska avantura

Svetski reli tim TOYOTA GAZOO Racing-a se upustio u potpuno novi izazov na reliju Turska, koji je započeo u toku ove večeri, uličnim defileom u gradu Marmaris. Pre toga je održana proba, koja je predstavljala prvu priliku da se automobili isprobaju na šljunkovitom terenu, na kakvom će se nadmetati ovog vikenda.


Proba je održana na 4.7 kilometara dugačkoj stazi u blizini Aspran servisnog parka. Sva tri Toyota Yaris WRC vozača su završila tri kruga, od kojih je najbolji rezultat imao Jari-Matti Latvala koji je završio na trećem mestu, dok su Ott Tänak i Esapekka Lappi završili na četvrtoj, odnosno šestoj poziciji.


Toyotina ekipa je učestvovala i u ceremonijalnom otvaranju relija u Marmaris marini, vozeći po 2 kilometra dugačkoj ruti. Ovoga puta Tänak je bio najbrži Toyota vozač na trećem mestu, dok je Lappi bio sedmi a Latvala deveti. Sva trojica su bila u zaostatku manjem od 4 sekunde od vozača na prvoj poziciji.



Izjave:


Tom Fowler (Glavni inženjer) 
“S obzirom da nikada ranije nismo bili ovde, neophodno je da iskoristimo probu kako bi proverili podešavanja koja smo postavili na našim testiranjima u Portugalu. Uz pomoć probe smo saznali da je staza malo grublja nego što smo predvideli ranije, tako da moramo da napravimo određene izmene kako bismo malo podigli automobil. Ovaj deo je prošao dobro: vozači su jako zadovoljni automobilima, vreme je bilo prilično dobro i nismo imali nikakvih tehničkih problema.


Ovaj reli će biti težak za sve i naš fokus je na pouzdanosti i izdržljivosti. Ovo je jedan od najtoplijih relija, zbog čega smo vredno radili na rashladnim sistemima. Još iz vremena testiranja bili smo samouvereni da temperaturu držimo pod kontrolom, a probna vožnja je samo dodatno pojačala našu samouverenost sa temperaturama koje su bile tačno tamo gde smo želeli. Večeras se na uličnom defileu sve završilo kako treba, što je još jedan dokaz da je sve spremno za sutra.”


Jari-Matti Latvala (vozač automobila broj 7) 
“Bilo je fascinantno videti stazu po prvi put tokom početnog upoznavanja: Neki delovi su jako lepi dok su neki prilično teški. Mislim da će ovo biti jedan izazovan reli i da će se sve vrteti oko izdržljivosti, više nego oko brzine.


Već tokom prvog kruga probne vožnje zauzeli smo dobre pozicije, tako da smo postavili nivo vožnje na maksimum i zatim smo radili na postizanju veće stabilnosti. Mislim da će ovaj reli biti prilično turbulentan, tako da je važno da ostanemo ispravni i smireni, a tako smo se ponašali i na prvoj vožnji.”


Ott Tänak (vozač automobila broj 8) 
“Uzbudljivo je biti ovde; Ovo je veoma lepo mesto i dobili smo jako prijatnu dobrodošlicu naših organizatora. Ovo je bilo jedno lepo otvaranje, bez bilo kakvih problema. Na uvodnom upoznavanju smo videli da će uslovi biti veoma teški tokom nastavka vikenda, a probna vožnja jutros je to i potvrdila.


Izgleda da će ovo biti jedan veoma težak događaj, baš kako smo i pretpostavili, iako je osećaj na probnoj vožnji bio dobar. Pouzdanost će biti najvažnija stvar, a dobra atmosfera će nam pomoći da imamo laganu trku i dobre rezultate na kraju relija”


Esapekka Lappi (vozač automobila boj 9) 
“Prva vožnja je bila veoma prijatna, ali je pitanje kakav će biti ostatak vikenda. Automobil se jako lepo pokazao tokom probne vožnje. Tokom prva dva kruga bili smo prilično konkurentni. Zatim smo otišli na servis i kad smo se vratili uslovi su se drastično promenili. Biće ovo težak posao za sve nas: potrebno je da jako vodiš računa o automobilu i trošenju guma.”



Kraj prvog dana (četvrtak):


1. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) 2 min 3,9 s 
2. Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +2,5 s 
3. Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) +2,8 s 
4. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +3,1 s 
5. Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Ford Fiesta R5) +3,1 s 
6. Jan Kopecky/Pavel Dresler (Skoda Fabia R5) +3,4 s 
7. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +3,5 s 
8. Mads Ostberg/Torstein Eriksen (Citroen C3 WRC) +3,9 s 
9. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +4,0 s 
10. Elfyn Evans/Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +4,3 s


(Rezultati od četvrtka u 21,00 h; za najnovije rezultate posetite www.wrc.com)